"[Shall we have a sip of tea ?] The afternoon glow is brightening the bamboos, the fountains are bubbling with delight, the soughing of the pines is heard in our kettle. Let us dream of evanescence, and linger in the beautiful foolishness of things."

 

Kakuzô OKAKURA, The Book of Tea, 1906.


Oriental Beauty Oolong, Taiwan

Tuesday, August 18, 2009
 
 
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This was the first time I tasted an Oriental Beauty (also known as Bai Hao Oolong). At last...! And it was simply delicious!


Before I prepare a new tea I always check for optimal infusion time on the Net. And I always compare data to ensure myself that I picked the most trustful piece of information. So, when I'm about to discover a tea, I like to taste it following that optimal infusion sequence, and only then I start to explore it by infusing it according to other time sequences. Of course, when you proceed like that it's very helpful to write down parameters and tasting notes on a piece of paper.


For this first tasting I intended to follow the Gong Fu Cha brewing sequence suggested by Rishi Tea - 35'' / 20'' / 20'' / 2' - but I got distracted by all sorts of things happening during the Gong Fu Cha... so the first infusion was too short... and the others a bit longer...




I infused 3 g of tea in 14 cl of filtered hot water at 90° C. I used my zini Xishi teapot from Tea Masters - which is fabulous by the way - thanks again Stephane! 


So here's what I tasted.


First infusion, 25'' : pale yellow liquor, sweet and subtle; very silky texture; quick succesion of notes: a very delicate chocolate note as the one that I'm used to find in Quimen Mao Feng, then a flowery note, a fruity one (more like dried fruits as prune, California fig, raisin), and at the end honey. Balanced infusion; great harmony.


Second infusion, 50'' : very rich liquor, sweet flavour, three main notes: brown sugar, delicate chocolate, slightly flowery. Then a different type of notes: dried fruits and at the end quince marmalade.


Third infusion, 35'' : intense combination of three main notes (chocolate, flowers, dried fruits), than a quince marmalade and brown sugar even more intense.


Forth infusion, 50'' : sweet liquor; persistance of the previous notes and a slight woody one (scented wood).


Fifth infusion, 3' 10'' : dark amber liquor; previous notes developed in a different way; a bit less harmony; but the woody note evolved towards something warmer close to camphor. This note gave me a very nice feeling of warmth in the throat, which I could feel as well in my lungs.


Sixth infusion, 1' 10'' : nice prune note a bit covered by a mix of flowery woody notes (couldn't identify them precisely).


Seventh infusion, 35 '' : brewing time was not enough and so the aromas were rather indistinct, almost vanished. A short brewing at this stage was definitely not a good idea...


Eighth and last infusion, 2' 45'' : slight combination of three notes (flowery, dried fruits, camphor), and a global sweet flavor rather fresh (a bit like a green pear).


Believe me, I did my best to shorten this post, but well... it was a two hours and a half tasting with very nice things to share with you all. So... I hope you can forgive me for its considerable lenght. 


 
 
commentaires: 10 Post a Comment

Superbe billet, et j'ai tout compris! Surtout ne raccourcis pas tes commentaires, ils sont vraiment très parlants. L'Oriental Beauty est un de mes thés préférés, j'ai reçu un merveilleux cadeau quand j'étais là-bas, un OB de garde primé, un vrai bonheur!

Merci de ta réaction Francine! Eh bien, cette première dégustation a été quelque chose!... Au bout d'un moment ça a été vraiment difficile de me concentrer sur la durée des infusions car j'étais de plus en plus enivrée de Beauté Orientale. Et alors je m'émerveillais avec la vapeur qui caressait la petite Xishi, les reflets de la bougie sur les objets, les gouttelettes de vapeur dans la carafe... Irrésistible: du pur abandon aux délices de ce thé. Tu sais certainement de quoi je parle!...

Eh oui, je sais cela, je connais ces moments indicibles... dont on ne se lasse jamais!

D'autres paramètres,d'autres résultats pour le même thé,si ça te dit d'essayer...
4g de thé dans 13cl d'eau à 90°c

1ère infusion 45":saveur sucrée,notes de bois ciré et de tabac,et un doux parfum de miel chaud.

2e infusion 30":notes très boisées,et en fin de bouche,presque cacao.

3e infusion 1':plus sucrée que les infusions précédentes,notes boisées et de pruneau.

4e infusion 1'20":retour de la note tabac,miel.

5e infusion 1'35":miel,pruneau... En refroidissant,je trouve,bien présente,la brioche... Que de douceur!
A ce stade le thé "me monte à la tête" et m'emplit de bonheur!

6e infusion 1'45":raisin muscat.

7e infusion 1'55":raisin muscat,miel,mie de pain... Miam!

8e infusion 2':le retour du bois ciré ,miel.

Ah l'Oriental Beauty,quel plaisir et quelle euphorie il m'a apporté!
La prochaine fois j'essaierai selon tes paramètres pour voir...

Super!! Merci Virginie! C'est vraiment chouette de disposer de tes paramètres et de tes notes de dégustation. ça me permettra d'avoir une idée plus approfondie de la latitude de ce thé. Et ça s'avérera sans doute de grande utilité pour ceux qui ne l'ont pas encore dégusté.

!! Attention tout le monde !!

Là je viens de créer un deuxième interface pour Teadrops histoire de faire une version en français et une version en anglais.

Les articles en français et leurs commentaires respectifs se trouvent maintenant sur Teadrops-FR- ou http://t-drops-fr.blogspot.com

Ceux en anglais restent là où ils étaient au départ:
Teadrops ou http://t-drops.blogspot.com

Chaque version contient un lien vers l'autre dans la liste des blogs. ça devrait permettre de passer de l'une à l'autre sans soucis.

Amitiés

Quelle bonne idée que ce nouveau blog, un vrai cadeau pour l'unijambiste que je suis. Cela ne m'empêchera pas de consulter les 2, puiqu'ils ne seront pas jumeaux...Merci Marisa

Salut Francine, merci de ton intérêt! En fait, l'idée m'est venue suite aux remarques de quelques lecteurs. ça a l'air d'être plus simple maintenant. Ponctuellement, je publierai le même article en anglais et en français. A ce moment-là, je l'indiquerai dans le texte de façon bien visible.
A bientôt!

Forgive you for the long post? Indeed! Rather I'm going to commend you on some of the better descriptions of tea found on any tea blog (right now I follow about 200 of them.) And this has awakened my longing for a good Oriental Beauty.

Thank you, Jason! I am really glad to know you find it useful. You know, each time I taste good teas like this Oriental Beauty I am most thankful for all those people putting their knowledge and energy in tea culture: from harvest to brewing. And of course, I am very thankful as well for all those sharing their knowledge and views about tea.
By the way, your tea blogs list is a great tool!

 
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